CatalanEspañol (spanish formal Internacional)

AstroFlash

No oblideu registrar-vos a la web d'Astroanoia, i accedir al forum (Astrocomunitat)
Home Noticies

Buscar

Noticies
Èxit en la primera trobada astronòmica catalana PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dimarts, 17 de juny de 2014 12:23
TAAC
 
El dissabte 14 de juny AstroAnoia, GAME i l’Observatori de Pujalt van organitzar la primera “Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya”. L’acte es va portar a terme al Museu de la Pell d’Igualada com a acte del 60è aniversari del Museu i també com a acte de la FirAnoia que també es va portar a terme aquest passat cap de setmana. A la trobada van ser-hi presents fins a 15 agrupacions astronòmiques catalanes i un centenar de persones. A la trobada també van venir persones d’Igualada i Catalunya interessades en l’astronomia i que no formaven part de cap agrupació acabant de donar color a una trobada que es considera un èxit des de l’organització.
 
Un èxit, no sols per haver pogut reunir les diferents agrupacions, si no, pel que en pot sortir d’aquesta primera trobada, una Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes, una nova manera de fer astronomia a Catalunya. En definitiva una xarxa de treball per tal de sumar el que es fa des de diferents punts de Catalunya en aquesta ciència. Per començar es posarà en marxa en breu una web que reuneixi les diferents agrupacions i a on es podrà trobar fàcilment la informació de cada una d’elles. A partir d’aquí es crearà un grup de treball per tal de crear el nucli d’una futura “Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes” que treballarà pels projectes comuns entre les diferents agrupacions, en la legalització de la coordinadora i en l’organització de la nova trobada d’agrupacions, la segona TAAC. 
 
La trobada de dissabte va començar amb la benvinguda per part de l’organització, la salutació i inauguració de la trobada per part de Jordi Pont, regidor de l’Ajuntament d’Igualada, i finalment un breu resum del camí fet fins arribar a la trobada. Una vegada feta aquesta introducció va començar la presentació de cada agrupació per tal de saber a què es dedica cada una i en la que es va poder copsar la gran varietat d’agrupacions i interessos que hi ha dins de Catalunya en el món de l’astronomia. Després d’aquesta presentació van haver-hi tres xerrades d’agrupacions i d’un professional de l’astronomia a Catalunya, l’Ignasi Ribas que ens va parlar dels exoplanetes. L’Ignasi ens va parlar de que ja es coneixen uns 2000 exoplanetes, planetes de fora del Sistema Solar, i que es calcula que en tota la nostra galàxia poden haver-hi uns 100.000 milions. A part de l’Ignasi també Diego Rodriguez va parlar des de Cosmos Mataró de les missions a l’espai  amb animals que la URSS va portar a terme en els primers anys de la carrera espacial. Finalment abans d’anar a dinar va ser el torn d’unes imatges espectaculars d’aurores boreals captades per Daniel Bosch d’AstroBanyoles. Després de dinar es va sintonitzar amb Júpiter i es va parlar sobre les emissions naturals en ones de ràdio que ens arriben des del planeta més gran del Sistema Solar, va ser Rafael Balaguer des de AstroGirona. Després d’aquesta va venir el torn de Josep Manel Carrasco, astrònom professional català que treballa a l’Institut de Ciències del Cosmos i a la Universitat de Barcelona i que ens va parlar sobre GAIA, un telescopi enorme llençat l’any passat i que està començant a fer una cartografia de tota la nostra galàxia. La resolució d’aquest telescopi, que orbita a l’espai, seria capaç de veure l’ull d’un humà situat a la superfície de la Lluna.  Després d’aquesta xerrada va arribar el torn de Pasqual Bernat, membre de l’agrupació astronòmica d’Osona, que ens es va parlar sobre els orígens de l’astronomia a Catalunya i a la comarca d’Osona, xerrada que va donar peu a la taula rodona. La taula rodona va servir per discutir com a partir d’ara les diferents agrupacions poden treballar plegades i com portar a terme una “Coordinadors d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes”. 

Agrupació Astronòmica de l’Anoia – AstroAnoia – www.astroanoia.org  
Grup Amateur de Meteorologia Espacial – GAME – www.ccme.es 
Observatori de Pujalt – www.observatoridepujalt.cat 

Darrera actualització de dimarts, 17 de juny de 2014 12:35
 
Primeres observacions de l'estiu PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dimarts, 27 de maig de 2014 20:08
Us deixem aqui els propers esdeveniments d'AstroAnoia amb l'Observatori de Pujalt:
 
- Dissabte 31 de maig: Observació astronòmica a Capellades. 22-23h. Observació per grup tancat.
- Divendres 6 de juny: Observació a la Tossa pels alumnes de P5 de l'escola Mowgli i a la resta de l'AMPA de l'escola.
- Dimarts 10 de juny: Observació a Can Titó per alumnes de l'escola Marta Mata de Vilanova del Camí.
- Dissabte 14 de juny: Primera Trobada d'Agrupacions Astronòmiques de Catalunya en el Museu de la Pell d'Igualada.
- Diumenge 22 de juny: Observació a l'Observatori de Pujalt oberta a tothom dins dels actes del International Sun-Day.
- Dissabte 28 de juny: Observació astronòmica amb Aster i AstroAnoia a l'Observatori de Pujalt obert a tothom.
- Divendres 4 de juliol: Observació astronòmica al Museu de la Pell d'Igualada. Oberta a tothom.
- Dissabte 19 de juliol: Observació astronòmica a l'Observatori de Pujalt junt amb Aster. Observació oberta a tothom.
- Dijous 31 de juliol: Observació astronòmica al CEIP Ramon Castelltort als alumnes del casal d'estiu.
- Divendres 1 d'agost: Observació astronòmica a Tous. Oberta a tothom.

Darrera actualització de dimarts, 27 de maig de 2014 20:19
 
International Sun-Day PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dilluns, 21 d'abril de 2014 19:59
El primer International Sun-Day es celebrarà el proper dia 22 de juny a una escala global amb molts països participants. Durant aquest dia, totes les institucions, agrupacions, i equips de recerca participants, realitzaran una sèrie d'actes presencials a la seva zona per a tot el públic, i gratuït, relacionades amb el nostre estel i la meteorologia espacial.

GAME com a ambaixador del projecte a nivell estatal, realitzarà un gran esdeveniment en l'Observatori de Pujalt (Barcelona) en el qual a tots els assistents se'ls regalarà un obsequi.

L'esdeveniment és per a tot el públic: nens, persones majors, famílies, interessats en l'astronomia, etc...

L'esdeveniment es complementarà amb una bonica observació astronòmica en la qual es podrà observar grans objectes celestes com a galàxies, nebuloses, estels binaris, etc...

Encara que és un esdeveniment gratuït és necessari reservar plaça ja que hi ha places limitades. Per a això en la part lateral inferior d'aquesta mateixa pàgina trobaran un formulari en el qual poden reservar la seva plaça. Per l'observacio astronomica es necesari portar el sopar.
 
26/04/14 - Observació astronòmica oberta a tothom PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dilluns, 21 d'abril de 2014 19:45
Cúmul globularEl dissabte 26 d'abril tindrem una observació astronòmica a l’Observatori de Pujalt oberta a tothom amb la presencia de AstroAnoia i Aster. L'observació es portarà a terme de 22h a 24h i es farà primer una petita introducció astronòmica i tot seguit l'observació del cel a ull nu i a través de telescopi.
  
Per tal de reservar plaça cal trucar al 93869 80 22 o al 620 136 720.
Darrera actualització de dilluns, 21 d'abril de 2014 19:54
 
Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dilluns, 21 d'abril de 2014 12:53
El TAAC és la Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya que neix aquest 2014 amb la idea de fer xarxa entre les diferents agrupacions astronòmiques de Catalunya, trobar punts en comú i trobar un espai per compartir l’astronomia que cadascú fa a casa seva.

Aquesta primera trobada es portarà a terme a Igualada el proper 14 de juny amb les ganes que s’estableixi com a trobada anual de les diferents agrupacions astronòmiques de Catalunya. Al llarg de la trobada hi haurà un moment de presentacions de les diferents agrupacions, un moment d’explicar els diferents projectes per tal de veure en quins ens podem ajudar els uns als altres, un moment per parlar de projectes comuns entre totes les agrupacions i també les ponències. Les ponències seran 6, hi haurà dos tipus de ponències. Les que portaran a terme les mateixes agrupacions astronòmiques i les que es portaran a terme des de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya amb dos dels seus investigadors que ens explicaran l’estat de projectes actuals d’astronomia amb implicació catalana.

Aquesta trobada està adreçada especialment a les agrupacions astronòmiques de Catalunya, però, és vol obrir també a totes aquelles persones que viuen o els apassiona l’astronomia i que actualment no formen part de cap agrupació. Aquesta trobada pot servir també perquè aquestes persones coneguin les diferents agrupacions que hi ha a Catalunya i puguin conèixer directament la que tenen més a prop de casa seva.

Des de l’agrupació astronòmica de l’Anoia, AstroAnoia, junt amb el Grup Amateur de Meteorologia Espacial, GAME, i l’Observatori de Pujalt, s’ha impulsat aquest esdeveniment que esperem que tingui continuïtat a nivell català. En aquesta pàgina web podreu trobar com inscriure’s en aquesta trobada, inscripció gratuïta, però, necessària per tal d’accedir a la trobada.
Darrera actualització de dilluns, 21 d'abril de 2014 12:55
 
<< Inicia < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 10