CatalanEspañol (spanish formal Internacional)

AstroFlash

No oblideu registrar-vos a la web d'Astroanoia, i accedir al forum (Astrocomunitat)
Home Meteorologia Espacial Activitat Solar (III) Efectes del sol

Buscar

Activitat Solar (III) Efectes del sol PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Josep Mª Llenas Garcia   
dimecres, 20 de maig de 2009 14:12

Seguim amb el Sol, però en aquest cas explicant els efectes que nosaltres arribem a sentir a la Terra.Com aviem dit en el capítol anterior, un dels events mes importants que te el Sol durant la seva activitat, son les tempestes solars. El seu procés desprès de la tempesta al Sol (post-tempesta) es bastant complex, però realment de forma resumida seria la següent:

1.- El Sol crea la tempesta solar impulsant grans quantitats de la seva massa cap a nosaltres.

2.- Entre els 8 i 15 minuts posteriors a la tempesta solar, ens arriba a nosaltres els raigs X. Grans quantitats de radiació podrien afectar a astronautes situats a la estació espacial (ISS) per exemple, però mes important son els efectes que tindríem al nostre planeta. Un avio que estigues a gran altura, els passatgers podrien radiar-se amb quantitats de radiació X a un nivell mitja. Per sort, el nostre camp magnètic terrestre ens protegeix a nivell del terra de perills d’aquest tipus.

3.- Desprès dels primers minuts de la tempesta, el Sol ens anirà envia’n grans partícules carregades energèticament, en forma de protons, del cual es diu en aquests moments que s’està produint una tempesta de protons solars. Llavora’ns l’atmosfera i la ionosfera tindrà grans quantitats de energia elèctrica acumulada. Un dels efectes mes perillosos en aquest cas son la sobrecarrega dels transformadors de corrent, donant el cas de deixar alguna ciutat sense llum durant dies. En aquest cas es pot produir talls de comunicacions o grans interferències.

4.- Aproximadament al cap de uns 4 dies (depenen de la velocitat del vent solar), rebrem tota la matèria que va ser llançada per el Sol en el moment de l’explosió de la tempesta. Per sort un altre cop, el camp magnètic terrestre ens torna a protegir evitant que un 90% de la matèria no s’acosti a la Terra. El altre 10% es filtra, donant al final una bonica però perillosa aurora, provocant talls de comunicacions que poden durar hores i inclús dies en comunicacions de llarg alcans.

Altres efectes que afecten a la Terra, es el tema dels satèl·lits. En les tempestes solars els satèl·lits es poden sobrecarregar provocant la paralització de les seves funcions i inclús l’explosió en casos extrems.També degut a les tempestes solars, els satèl·lits GPS poden donar coordenades incorrectes o inclús quedar desactivats, donant greus problemes a avions, vaixells, cotxes i altres coses que utilitzen el GPS. En temes mes biològics, animals com ara ocells que s’orienten per el camp magnètic de la terra es veuen totalment perduts ja que en una tempesta solar, el propi camp magnètic terrestre es desestabilitza. Estudis estan donant a demostrar, que en temps en el cual el sol te gran activitat, les persones també es veuen afectades en tema de comportament humà. Podríem tenir mes possibilitats de sentir-nos deprimits, cansats, de mal humor o inclús amb descontrol no comú.

Darrera actualització de dimecres, 20 de maig de 2009 20:10