CatalanEspañol (spanish formal Internacional)

AstroFlash

Benvinguts a la web d'Astroanoia!! En aquesta web hi trobareu tota la informació sobre les activitats que realitzem a l'associació!!

Home Noticies novetats El naixement d'una Associació

Buscar

El naixement d'una Associació PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per David A.   
dissabte, 16 de maig de 2009 10:26

La setmana del 20 d'abril va ser molt important de cara a la constitució de l'associació astronòmica, podem dir que va ser clau per a donar-li l’impuls definitiu que es necessitava. El dijous 23 d'abril, vam estar en un esdeveniment privat que celebra cada any l'Ajuntament de L’Hospitalet del Llobregat en el dia de Sant Jordi. L'empresa que organitzava l’acte va contactar amb el Director de l’Observatori de Pujalt - Albert Borràs que és Vicepresident de la nostra associació - i va contractar a L’Observatori perquè durant l'esdeveniment es poguessin fer observacions astronòmiques. Tres membres de l'associació ens van presentar amb telescopis perquè la gent pogués gaudir de l'observació de Saturn. L'esdeveniment es va celebrar en el Palauet Can Boixeres, no és el lloc més propici per a l'observació astronòmica, ja que la contaminació llumínica era alta, però vam poder veure Saturn i el resultat va estar un autèntic èxit. Per a nosaltres va ser molt especial veure com la gent es sorprenia a l'acostar la seva mirada a l'ocular del telescopi, ens va donar molta força i alegria veure que hi ha gent que té aquesta capacitat de sorprendre's amb les meravelles del firmament.

AstroAnoia amb l'alcaldessa de L'Hospitalet
AstroAnoia amb la Nuria Marín, l'alcaldessa de L'Hospitalet

El planeta Saturn va ésser el rei de la nit en L’Hospitalet. Aquest any veiem la vora dels anells, es veu una estreta línia, i aquesta situació no tornarà a donar-se fins a dintre de 14 anys, això és el que es diu un encreuament del plànol dels anells. Saturn és un dels planetes més grans del sistema solar, Galileu Galilei en 1610 amb el seu petit telescopi va ser el primer testimoni dels seus anells, en aquell moment no s'explicava de que es podia tractar i així li va fer saber als seus mecenes, als Medici, “He trobat altra meravella molt estranya, la qual m'agradaria fer notar a la seva Altesa”. Temps després Galileu es va sorprendre al veure que els anells aparentment havien desaparegut, això succeirà també aquest any, sobre el 4 de setembre Saturn serà un planeta sense anells. Saturn és un planeta gasós, igual que Júpiter, trobant-se a unes 9.555 U.A. (unitats astronòmiques) del Sol. Una U.A. és la distància mitja entre la Terra i el Sol, aproximadament 149.597.870 Km.

Anells de Saturn
Anells de Saturn (font: Martin J. Powell)

Després, el dissabte 25 d'abril vam estar presents en l'homenatge que es va fer a l’Ernest Guille i Moliné, que va morir l'any passat. L’Ernest va ser fundador de l'Aster - l'Agrupació Astronòmica de Barcelona - i Director de l'Observatori de Pujalt, així com moltes coses més, era un globalista, un humanista, perquè estava interessat en moltíssimes coses. L'homenatge va ser multitudinari, molta gent es va acostar a formar part de la festa, va haver discursos, es van explicar anècdotes sobre l’Ernest, es van fer experiments científics on els nens van participar, va haver un berenar-sopar, es va descobrir el bust de l’Ernest, una coral va cantar cançons tradicionals i l'agrupació Aster va donar una petita classe sobre el cel que es podia veure aquesta nit, això ho va fer mitjançant el programa informàtic Stellarium, atès al fet que la nit estava ennuvolada no vam poder sortir a observar el cel. Nosaltres vam participar en l'homenatge amb un discurs que va ser molt emotiu, vam donar a conèixer la creació de la qual serà la primera agrupació astronòmica de la comarca de l'Anoia, AstroAnoia. Molta gent es va interessar per l'agrupació i vam poder fer els primers contactes a la comarca. Rebem molt bons consells de molta gent, sobretot dels nostres col•legues de l’Aster, que són gent amb una gran experiència. Des d'aquí donem les gràcies a tots aquells que estan treballant per a fer realitat l'associació. Deixem un enllaç sobre el discurs.

AstroAnoia a l'homenatge a l'Ernest Guille
AstroAnoia a l'homenatge a l'Ernest Guille

Darrera actualització de dissabte, 16 de maig de 2009 21:59