CatalanEspañol (spanish formal Internacional)

AstroFlash

No oblideu registrar-vos a la web d'Astroanoia, i accedir al forum (Astrocomunitat)
Home Meteorologia Espacial Activitat solar (I) Les taques solars

Buscar

Activitat solar (I) Les taques solars PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per Josep Mª Llenas Garcia   
divendres, 15 de maig de 2009 07:51

L'activitat solar és molt complexa, hi ha molts fenòmens que podrien aparèixer en qualsevol moment al Sol i dirigir-se directament cap a la Terra.

Per començar a entendre tot, s'ha de començar pel principi: explicant què és una taca solar.

Una taca solar és una regió del Sol amb una temperatura més baixa que els seus voltants, i amb una intensa activitat magnètica. Una taca solar típica consisteix en una regió central fosca, anomenada "umbra", envoltada per una "penumbra" més clara. Una sola taca pot arribar a medir fins a 12.000 km (gairebé tan gran com el diàmetre de la Terra), però un grup de taques pot arribar a 120.000 km d'extensió, i fins i tot més.

Les taques solars apareixen, creixen, canvien de dimensions i d'aspecte, i després desapareixen al cap d'una o dues rotacions solars, és a dir, durant un o dos mesos. Encara que la seva vida mitja és aproximadament de dues setmanes. Les taques solars es comporten com si fossin els pols magnètics d'un enorme i potent imant ja que entre ambdós existeix un camp magnètic amb una intensitat entre 0,2 i 0,4 Tesles, mentre que el camp magnètic terrestre té una intensitat de només 0,00005 Tesles (la diferència és enorme). Les taques solars es classifiquen segons la classificació de McIntosh: 

http://www.astrogea.org/divulgacio/sol_mcintosh.htm

En el següent article parlarem sobre les tempestes solars i els seus efectes a la terra.

Grupo de manchas solares

Darrera actualització de diumenge, 17 de maig de 2009 12:39