CatalanEspañol (spanish formal Internacional)

AstroFlash

No oblideu registrar-vos a la web d'Astroanoia, i accedir al forum (Astrocomunitat)
Home Noticies novetats Èxit en la primera trobada astronòmica catalana

Buscar

Èxit en la primera trobada astronòmica catalana PDF Imprimeix Correu electrònic
Escrit per AstroAnoia   
dimarts, 17 de juny de 2014 12:23
TAAC
 
El dissabte 14 de juny AstroAnoia, GAME i l’Observatori de Pujalt van organitzar la primera “Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya”. L’acte es va portar a terme al Museu de la Pell d’Igualada com a acte del 60è aniversari del Museu i també com a acte de la FirAnoia que també es va portar a terme aquest passat cap de setmana. A la trobada van ser-hi presents fins a 15 agrupacions astronòmiques catalanes i un centenar de persones. A la trobada també van venir persones d’Igualada i Catalunya interessades en l’astronomia i que no formaven part de cap agrupació acabant de donar color a una trobada que es considera un èxit des de l’organització.
 
Un èxit, no sols per haver pogut reunir les diferents agrupacions, si no, pel que en pot sortir d’aquesta primera trobada, una Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes, una nova manera de fer astronomia a Catalunya. En definitiva una xarxa de treball per tal de sumar el que es fa des de diferents punts de Catalunya en aquesta ciència. Per començar es posarà en marxa en breu una web que reuneixi les diferents agrupacions i a on es podrà trobar fàcilment la informació de cada una d’elles. A partir d’aquí es crearà un grup de treball per tal de crear el nucli d’una futura “Coordinadora d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes” que treballarà pels projectes comuns entre les diferents agrupacions, en la legalització de la coordinadora i en l’organització de la nova trobada d’agrupacions, la segona TAAC. 
 
La trobada de dissabte va començar amb la benvinguda per part de l’organització, la salutació i inauguració de la trobada per part de Jordi Pont, regidor de l’Ajuntament d’Igualada, i finalment un breu resum del camí fet fins arribar a la trobada. Una vegada feta aquesta introducció va començar la presentació de cada agrupació per tal de saber a què es dedica cada una i en la que es va poder copsar la gran varietat d’agrupacions i interessos que hi ha dins de Catalunya en el món de l’astronomia. Després d’aquesta presentació van haver-hi tres xerrades d’agrupacions i d’un professional de l’astronomia a Catalunya, l’Ignasi Ribas que ens va parlar dels exoplanetes. L’Ignasi ens va parlar de que ja es coneixen uns 2000 exoplanetes, planetes de fora del Sistema Solar, i que es calcula que en tota la nostra galàxia poden haver-hi uns 100.000 milions. A part de l’Ignasi també Diego Rodriguez va parlar des de Cosmos Mataró de les missions a l’espai  amb animals que la URSS va portar a terme en els primers anys de la carrera espacial. Finalment abans d’anar a dinar va ser el torn d’unes imatges espectaculars d’aurores boreals captades per Daniel Bosch d’AstroBanyoles. Després de dinar es va sintonitzar amb Júpiter i es va parlar sobre les emissions naturals en ones de ràdio que ens arriben des del planeta més gran del Sistema Solar, va ser Rafael Balaguer des de AstroGirona. Després d’aquesta va venir el torn de Josep Manel Carrasco, astrònom professional català que treballa a l’Institut de Ciències del Cosmos i a la Universitat de Barcelona i que ens va parlar sobre GAIA, un telescopi enorme llençat l’any passat i que està començant a fer una cartografia de tota la nostra galàxia. La resolució d’aquest telescopi, que orbita a l’espai, seria capaç de veure l’ull d’un humà situat a la superfície de la Lluna.  Després d’aquesta xerrada va arribar el torn de Pasqual Bernat, membre de l’agrupació astronòmica d’Osona, que ens es va parlar sobre els orígens de l’astronomia a Catalunya i a la comarca d’Osona, xerrada que va donar peu a la taula rodona. La taula rodona va servir per discutir com a partir d’ara les diferents agrupacions poden treballar plegades i com portar a terme una “Coordinadors d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes”. 

Agrupació Astronòmica de l’Anoia – AstroAnoia – www.astroanoia.org  
Grup Amateur de Meteorologia Espacial – GAME – www.ccme.es 
Observatori de Pujalt – www.observatoridepujalt.cat 

Darrera actualització de dimarts, 17 de juny de 2014 12:35